Üroonkoloji Ne Demek?

Üroonkoloji Nedir?
İçindekiler

Üroonkoloji, üroloji bölümünün bir çalışma alanıdır. Henüz resmi olarak bir yan dal yani üst uzmanlık alanı olarak kabul edilmemiştir. Üroloji, idrar yolları ve erkek üreme organlarının hastalıkları ile ilgilenen bir tıp bilim dalıdır.

Üroonkoloji Nedir?

Üroonkoloji ürolojik kanserlerle ilgilenir. Böbrek, böbrek üstü bezi, mesane (idrar kesesi), prostat, testis, üreter ve üretra kanserleri ile ilgilenen üroloji alt bölümüdür. Üroloji hastalarının çok fazla yoğunlaştığı bir alt branştır. Ürolojik organların kanserleri erken dönemde tespit edildiğinde, tedavisi mümkün olmakta ve daha yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir.

Üroonkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Üroonkoloji hangi tip hastalıklara bakar? Erkek ya da kadınlarda hangi hastalıkların tedavisi ile ilgilenir?

Üroonkoloji İlgi Alanına Giren Kanserler

Prostat Kanseri

Prostat kanseri, erkeklerde mesanesinin hemen altında bulunan bir organ olan prostat bezinin kötü huylu tümörüdür. Prostat kanseri, genelde yavaş ilerleyen ve sıklıkla 60 yaş üstü erkeklerde gözlenen bir kanserdir. 45 yaş altındaki erkeklerde çok nadir de olsa görülebilir. Kanser, prostat bezinin içerisinde sınırlı kalabileceği gibi, prostat bezinin etraftaki lenf bezlerine ve diğer organlara da yayılabilir.

Böbrek Kanseri

Böbrek kanseri ya da tümörü, böbrekteki hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kitle oluşturması halidir. Erken evrede belirti vermez ve genellikle tesadüfen saptanır. Kanlı idrar ve yan ağrısı gibi belirtiler görülür.

Pelvis Renalis Kanseri

Böbreğin, idrarın üretildiği ve idrarın toplandığı havuzcuk olmak üzere iki kısmı bulunmaktadır. Böbrek kanseri, idrar üretiminin yaptığı böbrek hücrelerinden kaynaklanır. Böbreğin havuzcuk kısmından kaynaklanan kanser ise  pelvis renalis kanseri adı verilen bir kanser türüdür. Pelvis renalis kanseri, böbrek kanserinden farklı bir kanser türüdür.

Mesane Kanseri

Mesane kanseri, idrar kesesinin içini döşeyen hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucunda ortaya çıkar. Mesane tümörü olarak da bilinir.  Mesane kanseri özellikle sigara içenlerde sık görülen bir hastalıktır. Erkeklerde kadınlarda olduğundan daha yaygındır. Her yaşta görülebilir, ancak daha çok 60 yaşın üstündeki kişilerde görülür.

Testis Kanseri

Testis kanseri, testisteki üreme hücrelerinden kaynaklanır. Daha çok genç erişkin erkeklerde görülür. Hastalık, nadiren çocuklarda da görülebilir. Testis kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Üreter Kanseri

Üreterler, böbrekler ile idrar kesesini birbirine bağlayan borucuklardır. Böbreklerde üretilen idrarı mesaneye taşırlar. Üreter kanserleri böbrek ve mesane kanserine göre daha nadir görülen kanserlerdir.

Böbrek Üstü Bezi Kanseri

Böbrek üstü bezi, sürrenal bez ya da adrenal bez olarak da bilinir. Böbreklerin hemen üzerinde bulunan küçük bezlerdir, Kortizol, adrenalin gibi çok önemli hormonlar salgılarlar. Buradaki hücrelerden köken alan nadir görülen kanserlerdir.

Üretra Kanseri

Üretra kanseri nadir görülen bir kanser türüdür. Üretra adı verilen idrar kanalındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkar.

Penis Kanseri

Penis kanseri, penisteki hücrelerden köken alan ve nadir görülen bir kanser türüdür. Daha çok penisin baş kısmında ya da gövde kısmında görülür. Daha çok sünnetsiz erkeklerde görülen penis kanseri, penis renginde değişik ve penis derisinde kalınlaşma gibi belirtilerle kendini gösterir. Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Üroonkoloji İle İlgili Belirtiler Nelerdir?

Aşağıdaki belirtiler üroonkoloji ile ilgili belirtilerdir. Bunlar;

  • İdrar yapmada zorlanma
  • İdrardan kan gelmesi  (özellikle ağrısız pıhtı şeklinde kanama olması)
  • Testislerde (yumurtalıklar) ağrısız şişlik olması
  • Kilo kaybı
  • Karın yan boşluklarında ağrı olması

Özetle üroonkoloji, ürolojik kanserlerin tanı ve tedavisi ile ilgilenen ürolojinin alt çalışma alanıdır.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir