Testis, erkek üreme organlarının bir parçasıdır. Halk arasında erbezi olarak da bilinir. Testisler halk arasında yumurta ya da haya olarak da bilinir. Testisler çocuk anne karnındayken, bebeğin karnının içindedirler. Doğum yaklaştıkça, karın içinden hareket ederek normal yeri olan ve ”skrotum” adı verilen torbaya inerler. Bu iniş bazen doğumdan kısa bir süre sonra olabilir.
Testis Ne İşe Yarar?
Testisin iki ana görevi bulunmaktadır. Bunlar;
Erkeklik hormonu üretir. ‘Testosteron” erkeklik hormonu olarak bilinir. Bu hormon erkeklik gücünü ayakta tutar. Vücudun kıllanması, ses kalınlaşması, kas yapısı, penis ve testis torbasının gelişimi, cinsel istek, sertleşme, karşı cinse ilgi gibi erkeğe ait özelliklerin gelişimi sağlar.
Testisin bir diğer görevi ise, kadının yumurtasını dölleyerek üremeyi sağlayan ”sperm” hücrelerini üretmektir. Erkeklerde sperm üretimi testislerde yapılır. Normalde sperm sayısı bir mililitre semende 15 milyon olmalıdır.
Testis Hastalıkları Nelerdir?
Erkek üreme organlarından olan testisin bazı hastalıkları bulunmaktadır. Bunlar;
İnmemiş Testis
Testislerden biri ya da her ikisi, bazen karın içinde ya da kasıkta takılı kalabilir. Bu duruma inmemiş testis denir. Torbaya inemeyen testisin zamanla yapısı bozulur ve görevini yapamaz hale gelir. Yine bu testisten kanser gelişme riski artar. Doğumdan sonra iki yaşına kadar testisler normal yerine inmemişse, ameliyat ile torbaya indirilmesi gerekir.
Orşit (Testisin İltihabı)
Orşit testisin iltihabı anlamına gelir. Çeşitli nedenlerden dolayı testiste iltihap meydana gelir. Orşitin en önemli belirtisi testiste ağrı, şişme ve büyümedir.
Epididimit
Epididim, spermlerin üretiminden sonra içerisinde olgunlaştığı testise komşu bir organdır. farklı bir organ olsa da testis ile birlikte değerlendirilir. Epididimit, epididimin iltihaplanmasıdır. Epididimit belirtisi de orşit gibidir, testiste ağrı olur.
Torsiyon (Testisin Sapının Burkulması)
Testisin sapı üzerinde dönmesidir. Testiste birden ortaya çıkan ağrı ile kendini gösterir. Daha çok çocuk ve ergenlerde görülür. Acilen müdahale edilmesi gereken bir durumdur. 4 saati geçtiğinde testisin kurtarılma şansı yoktur.
Kanser
Hastalık testisteki üreme hücrelerinden köken alır. Daha çok genç erişkin erkeklerde görülür. Toplumda görülme sıklığı 100.000 kişide 3’tür. Hastalık, nadiren çocuklarda da görülebilir. Testiste gelişen kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak biline bazı risk faktörleri vardır.
İnmemiş testisin 10 yaşına kadar düzeltilmemesi testis kanseri riskini artırmaktadır.
Bir testiste kanseri olan kişide, diğer testiste kanser görülme ihtimali daha yüksektir.
Baba ya da erkek kardeşte testiste kanser görüldüyse, risk normal topluma göre daha fazladır.
Testis iltihabı geçirenlerde testiste kanser görülme ihtimali daha yüksektir.
Testis Hastalıkları Nasıl Anlaşılır?
Testislerde bir sorun olduğunda kendisini genellikle ağrı ya da şişlik şeklinde belli eder. Testisin iltihaplanması olan orşitte testiste ağrı ve şişme olur. Testisin tümörlerinde genellikle ağrı olmaksızın şişme olur. Testisin torsiyonunda ise aniden başlayan şiddetli bir ağrı ortaya çıkar.
Testisin Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?
Testisten kaynaklanan hastalıklara üroloji bölümü bakar. Üroloji erkek ve kadınlarda böbrek ve idrar yollarının hastalıklarıyla ilgilenir. Erkek üreme organlarındaki hastalıkları da yine üroloji bölümünün ilgi alanına girer.