Testis kanserinde kemoterapi tedavisi hem erken evre hem de ileri evre testis kanserlerinde uygulanabilir. Testis kanseri kemoterapi ve radyoterapiye (ışın tedavisi) cevap oranı yüksek olan bir tümördür. Testis kanserlerinin tedavisinde kemoterapi ile yüksek oranlarda başarı sağlanır. Kemoterapi tedavisi ile erken evredeki testis kanserlerinin neredeyse tamamı, ileri evredekilerin ise büyük bir kısmı tamamen iyileşir.
Testis Kanserinde Kemoterapi Neden Uygulanır?
Diğer kanserlerde olduğu gibi testis kanserlerinde de kemoterapi tedavisinin iki ana amacı vardır. Bunlardan birincisi ameliyat sonrası uygulanan koruyucu amaçlı olan kemoterapidir. Diğeri ise yaygın evre testis kanserinde hastalığı tedavi etmek amacıyladır. Testis kanseri tedavisinde asıl tedavi hastalıklı testisin alınmasıdır. Buna orşiyektomi adı verilir. Ameliyat ile kanserli testis alındıktan sonra yapılan evreleme sonucuna göre bazı hastalar sadece izlenir, bazı hastalara ışın tedavisi, bazı hastalara ise koruyucu amaçlı veya tedavi edici amaçlı kemoterapi verilir.
Ameliyat sonrası dönemde hastanın kanındaki tümör belirteçleri normal düzeyde ise adjuvan kemoterapi (koruyucu kemoterapi) uygulanır. Adjuvan, yani koruyucu kemoterapinin amacı, kanda dolaşan veya lenf bezlerinde bulunan tümör hücrelerini öldürerek hastalığın yeniden oluşmasını engellemektir. Kanserli testis tamamen alınmış olsa bile hastalığın tekrarlama (nüks etme) ihtimali vardır. Bunun nedeni kanda dolaşan veya lenf bezlerinde bulunan hücrelerinin büyümesidir.
Koruma amaçlı uygulanan kemoterapi, kanserin türüne göre seçilir. Kanser, seminom ise karboplatin, seminom değilse (non-seminom) BEP isimli kemoterapi ilacı kullanılır.
Seminom türü testis kanserinde koruyucu kemoterapi
Erken evre için seminom için karboplatin isimli kemoterapi tedavisi uygulanır. Kemoterapi bir veya iki kür şeklinde üç haftada bir gün uygulanır. Başarı oranı %100’e yakındır.
Non-Seminom için koruyucu kemoterapi
Erken evre seminom olmayan testis tümörlerinde koruyucu kemoterapide BEP rejimi uygulanır. Tedavi bir veya 2 kür olarak uygulanır.
Bölgesel veya uzak metastazlı seminom ve non-seminom testis tümöründe kemoterapi
Kan tümör belirteçleri yüksek, tomografide karın arka duvarındaki bölgesel lenf bezlerinde veya uzak bölgelerdeki lenf bezlerinde veya akciğer gibi organlarda kitle varsa bu durumda tedavi edici kemoterapi uygulanır. Tedavi edici amaçla verilecek kemoterapi seminom ve non-seminom için BEP kemoterapi rejimidir. Genellikle üç kür şeklinde uygulanır.
BEP rejimi, bu tedavide kullanılan kemoterapi ilaçlarının baş harflerinden oluşur.
- Bleomycin
- Etoposide
- CisPlatin isimli ilaçları içermektedir
Testis Kanserinde Kemoterapi Tedavisi Nasıl Verilir?
Kemoterapi hastanede, bu konuda uzman bir ekip tarafından uygulanır. Kemoterapinin medikal (tıbbi) onkoloji kliniklerinde verilmesi gerekir. Her kemoterapi döneminden önce bazı kan testlerinin yapılması gerekir. Bunlar kan sayımı, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri ve tümör belirteçleridir. Kemoterapi süresince eğer yüksekse tümör belirteçlerinin seviyesinin düşmesi takip edilir. Eğer düşme olmuyor veya yeterli değilse kemoterapi ilaçları gözden geçirilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.
Kan testleri yapılarak kemoterapi öncesi hasta değerlendirilir. Kalp, akciğer, böbrek fonksiyonları ve kullanılan ilaçlar gözden geçirilir. Her şey normalse tedaviye geçilir.
Doktor tarafından kemoterapi ilaçlarının dozları belirlendikten sonra hasta kemoterapi salonuna geçer. Hastaya serum takılır. Her kemoterapi öncesi hastaya bir hazırlık serumu takılır. Serum içinde bulantı giderici ilaçlar, alerji ilaçları bulunur. Kemoterapi ilaçları bir serum içine konur ve belirlenen sıra ve sürede verilir. İlaç verilmeden önce böbreklerin korunması için bol miktarda su içilmesi önerilir.
Testis Kanserinde Kemoterapi Uygulama Sıklığı
Testis kanseri nedeniyle uygulanan kemoterapi tedavisi 21 gün aralıklarla uygulanır. 1 kemoterapi kürü toplam 7 günden oluşur.
Bleomisin 1., 8. ve 15. günlerde verilir. Bleomisinin 8. ve 15. günlerde tek başına verilir ve tedavi bu günler 30 dakika sürer.
Etoposid ve Cisplatin ise 1., 2., 3., 4. ve 5. günlerde verilir. Bu günlerde ise tedavi 5 saat sürer.