Sürekli çiş varmış hissi, bazı hastalıkların belirtisidir. Normalde sağlıklı bir kişi, mesane yani idrar kesesinde biriken idrar belli bir miktara ulaştığında idrar yapma ihtiyacı duyar. İdrarını yaptıktan sonra bir rahatlama hissi olur ve tekrar idrar kesesi idrar ile dolana kadar bir süre artık idrar yapma ihtiyacı duymaz. Bazı kişiler ise sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyar. ‘Çok sık tuvalete gidiyorum, sürekli çişim varmış gibi bir his var’ gibi şikayetler ile üroloji polikliniğine başvururlar.
Sürekli Çiş (İdrar) Varmış Gibi His Neden Olur?
İdrar kesesi (mesane) normalde 400-500 ml kadar bir hacme sahiptir. Mesanede biriken idrar belli bir seviyeye ulaşınca kişi idrar yapma ihtiyacı duyar. Şartlar uygun olduğunda kişi idrarını yapar, değilse bir süre daha mesane idrarı depolayabilir. Mesane içerisindeki idrarı boşaltınca, kişide rahatlama olur. Mesanenin tekrar dolması için bir süre gerekir. Bu yüzden idrar yapınca normalde hemen tekrar idrar yapma ihtiyacı olmaz. İdrar yaptıktan sonra tekrar idrar yapma isteği bazı hastalıkların belirtisi olabilir.
Sürekli Çiş Varmış Hissi Kadın
Sistit idrar kesesinin iltihabıdır. Sistit, idrar yollarının en sık görülen enfeksiyonudur. Daha çok kadınlarda görülse de erkeklerde de sistit görülebilir. Her 5 kadından 1’i yaşamları boyunca en az bir kez sistite yakalanır. Zamanında tedavi edilmezse, mesanedeki enfeksiyon böbrekleri de etkileyebilir.
Üreme organları ve anüs (makat) bölgesinde normalde bakteriler bulunmaktadır. Buradaki bakteriler bazen üretra (idrar kanalı) yoluyla mesaneye ulaşırlar. Mesaneye ulaşan bu bakteriler genellikle işeme yoluyla dışarı atılırlar. Ancak mesaneye ulaşan bakteri sayısı çok fazla olursa, bu bakteriler mesanede iltihaba yol açarlar. Sistite en sık yol açaan bakteri Escherichia coli ( E.coli, koli basili) adındaki bir bakteridir. Bu bakteri normalde kalın bağırsakta bulunur. ve genellikle cinsel ilişki ile mesaneye ulaşır.
Bakterilerin idrar yoluna bulaşması, cinsel ilişki sırasında genital temizliğe dikkat edilmediği durumlarda, uzun süre idrar tutma idrar kanalı darlığı, menopoza bağlı idrar yollarındaki daralmaya bağlı olarak oluşabilir. Kadınlarda üretra erkeklere göre daha kısadır. Bu yüzden dış ortamdan ortamdan bakterilerin mesaneye girmesi çok daha kolay olur. Bundan dolayı sistit kadınlarda daha sık görülür. Bazen çok daha nadir de olsa, bakteriler böbreklerden üreter adı verilen idrar kanalları aracılığı ile yukarıdan aşağıya ya da etrafta bulunan yakın dokulardaki enfeksiyon odaklarından lenf kanalları yoluyla da mesaneye ulaşabilir.
Sistit dışında kadınlarda sürekli çiş varmış hissi şu durumlarda da görülebilir;
- Yaşlanma
- Işın tedavisi (Radyoterapi)
- Mesaneye BCG ilacı verilmesi
- Gebelik
- Şişmanlık (Obezite)
- Mesane kapasitesinde azalma
- Üretra darlığı
- Kabızlık
- Sistosel (İdrar torbası sarkması)
- Miyom
- Vajinit (Vajina enfeksiyonu)
- Mesane taşı
- Zor doğum
- Şeker hastalığı
- Menopoz
Sürekli Çiş Varmış Hissi Erkek
İdrar kesesinin iltihabı olan sistit, erkeklerde de görülebilir. Sistitin en önemli belirtisi sık idrar gitme, idrar yaparken yanma, acımadır. Prostatın iltihabı olan prostatit, erkeklerde sık görülen ve yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. Prostat, erkeklerde bulunan bir salgı bezidir. Yaklaşık 20 gram civarında bir ağırlığa sahiptir. Prostat bezinin görevi meni akışkanlığını ve meni içerisindeki sperm hücrelerin canlılığını sağlamaktır. Prostatit, prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Daha çok 50 yaşın altındaki erkeklerde görülür. Erkeklerin yarısından fazlası hayatlarının bir döneminde prostat iltihabına yakalanmaktadır. Prostatitin bazı türleri bulunmaktadır. Sık idrar çıkma ihtiyacı, sürekli idrar varmış hissi, peniste ağrı gibi şikayetlerle kendini gösterir.
Sistit dışında erkeklerde sürekli çiş varmış hissi şu durumlarda da görülebilir;
- Yaşlanma
- Işın tedavisi (Radyoterapi)
- Mesaneye BCG ilacı verilmesi
- Şişmanlık (Obezite)
- Mesane kapasitesinde azalma
- Üretra darlığı
- Kabızlık
- Üretrit (üretra iltihabı)
- Mesane taşı
- Şeker hastalığı