Sık İdrara Çıkma Neden Olur? Tedavisi Nedir?

İçindekiler

Sık idrara çıkma, bir hastalığın habercisi olabilir ve kişinin sosyal yaşantısını ciddi derecede bozabilir.  Sık idrara çıkma dendiğinde 24 saatte 8 den fazla idrara çıkma anlaşılır. Vücuda alınan  ve vücutta üretilen sıvı ile vücuttan atılan sıvı arasında bir denge olması gerekir. Yemekler, su, çay, kahve  gibi içecekler ile alınan sıvılar, idrar, dışkı, terleme ve nefes yoluyla vücuttan atılır.

Sık İdrara Çıkma Nedir?

Sık idrara çıkma dendiğinde, bir kişinin bir gün içerisinde yani 24 saatte 8 den daha fazla sayıda idrara çıkması anlaşılır. Aşırı idrara çıkmayla birlikte idrar kaçırma, ani idrar sıkışması, idrar tutmakta zorlanma, idrarda yanma gibi durumlar da birlikte olabilir.

Sık İdrara Çıkma Nedenleri Nelerdir?

Normalden fazla sayıda idrara çıkma normal bir durum değildir. Sık idrara çıkmanın başlıca nedenleri arasında mesane hacminin küçük olması, aşırı sıvı alınması, idrar kesesinin tam boşalamaması, idrar yolu enfeksiyonları, mesane taşı, inme, mutliple skleroz (MS), bel fıtığı gibi beyin ve omuriliği etkileyen hastalıklar,  mesaneye bası uygulayan aşırı kilo ve miyomlar bulunmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Bağlı Sık İdrara Çıkma

Sık idrara çıkmanın en sık görülen nedeni idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Mesane iltihabı olan sistit özellikle kadınlarda sık görülür ve sık idrar yapmaya neden olur. Enfeksiyon nedeniyle idrar kesesi tahriş olur ve buna bağlı olarak kişi idrar ihtiyacı duyar.

Mesaneyi Tahriş Eden ve İdrar Üretimini Artıran İçecekler

Kahve, çay, yeşil çay gibi idrar söktürücü özelliğe sahip içecekler ile soda ve diğer gazlı içecekler mesaneyi tahriş ederek aşırı idrar çıkmaya neden olabilir.

Şeker Hastalığı Aşırı İdrara Çıkmaya Neden Olur

Şeker hastalığında kandaki fazla şekeri vücut idrar yoluyla atmaya çalışır.  Bu durumda şeker ile birlikte fazlaca idrar vücuttan atılır. Şeker hastaları bu yüzden sık sık idrar yapma ihtiyacı duyar.

Gebelik Fazla İdrara Çıkma Nedenidir

Gebelikte rahim içindeki bebek büyüdükçe mesanenin sıkışmasına başlı idrara çıkma sayısında artış olur. Özellikle gebeliğin son üç ayında bu durum daha belirgindir. Üzerindeki bası artan mesane, fazla miktarda genişleyemez ve idrara çıkma sayısı artar.

İdrara Sık Çıkmaya Neden Olan İlaçlar

Özellikle halk arasında idrar söktürücü olarak bilinen ilaçlar kişinin fazla idrara çıkmasına neden olur. Tansiyon ve kalp hastalıklarının tedavisinde ödem giderici olarak kullanılan bu ilaçlar, vücuttaki fazla suyu idrar yoluyla atar.

Yaşlanmaya Bağlı Sık İdrara Çıkma

Yaşlanmayla birlikte, mesane kasları ve idrar tutmaya yarayan kaslarda zayıflama görülür. Bu durum idrar kesesinin depolama ve idrar tutma yeteneğinde azalmaya neden olur.

Böbrek Hastalıkları Sık İdrara Çıkmanın Nedeni Olabilir

Böbrek yetmezliği veya diğer bazı böbrek hastalıklarında idrar miktarında artış olur ve kişi daha çok idrara çıkar. Böbrekler, süzülen kan içerisinde bulunan ve geri emilmesi gereken sıvıyı geri ememeyeceğinden idrar miktarında artış olur.

Prostat Büyümesi Aşırı İdrar Çıkmasına Neden Olur

Prostat bezindeki büyüme sonucu idrar kanalına bası olur. Bu durumda mesanedeki idrar tam olarak boşalamaz ve mesane çabuk dolar. Mesane çabuk dolduğu için idrar yapma sıklığı da artar.

Beyin ve Omurilik Hastalıklarına Bağlı Sık İdrar Yapma

Beyin ve omurilik hastalıklarına (MS, felç, inme gibi ) ya da yaralanmalarına bağlı olarak mesane kaslarında bozukluk görülebilir. Nörojen mesane ve mesane kapasitesinde azalma meydana gelebilir.

Vajinit İdrar Yapma Sıklığını Artırabilir

Vajina ile üretra ve mesane komşu organlardır. Bu yüzden vajinanın iltihabı olan vajinit durumunda idrar yapmaya daha sık çıkılır. Vajinit tedavi edilince bu durum da düzelir.

Miyom Sık İdrara Çıkma Nedenidir

Rahim duvarındaki düz kasların hastalığı olan miyom, özellikle çok büyük olanlar, mesane üzerine bası yaparak içerisindeki idrarın basıncını artırırlar. Bu durumda kişi sık idrar yapma ihtiyacı hisseder.

İdrar yolu Taşlarına Bağlı Sık İdrar Yapma

Böbrek, idrar kanalları, mesane taşı sık idrara çıkmaya neden olur. Taş tıkanıklığa ya da enfeksiyona yol açarak mesaneyi tahriş eder. Bu durum idrara çıkma ihtiyacını artırır.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir