Sertleşme bozukluğunda PRP tedavisi son zamanlarda kullanılmaya başlayan nispeten yeni sayılabilecek bir tedavi yöntemidir. PRP, Platelet Rich Plasma cümlesindeki kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Trombositten Zengin Plazma demektir.
PRP Tedavisi Nedir?
Trombosit, kanda bulunan bir hücredir. Bu hücreler, kanın pıhtılaşmasını yani donmasını sağlar. PRP tedavisinde, önce kişinin kendi kanı alınır. Daha sonra alınan bu kan, bir takım filtrelerden geçirilir ve yüksek devirde döndürülerek PRP sıvısı hazırlanır. PRP sıvısında trombosit hücreleri ve PDGF, VEGF, TGF- α ve TGF- β gibi büyüme faktörleri bulunur. PRP sıvısı hastalıklı bölgeye bir iğne ile enjekte edilir. PRP sıvısı, enjekte edildiği bölgedeki dokuyu uyarır. Dokudaki kök hücrelerin canlanmasını sağlar. Böylece o bölgedeki dokularda yenilenme ve gençleşme meydana gelir.
Sertleşme Bozukluğunda PRP Tedavisi Nasıl Etki Eder?
Ortopedi, dermatoloji, estetik ve plastik cerrahide yaygın olarak kullanılan PRP tedavisi, üroloji alanında da sertleşme bozukluğu (iktidarsızlık) ve penis büyütme için kullanılmaktadır. Sertleşme olabilmesi için penise kan akımının olması ve penis içindeki süngerimsi yapıların kan ile dolması gerekir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak penis içerisindeki kılcal damarların tıkanması, peniste sertleşmeyi sağlayan süngerimsi yapılardaki meydana gelen hücre ölümü, ölen hücrelerin yerine yeni hücrelerin oluşmaması sonucu kollagen dokusunun artması ile skar (fibrozis) sokusunun oluşması sonucu penisin sertleşme özelliği bozulur.
PRP tedavisinde, penis sertleşmesini sağlayan süngerimsi cisimlerin (kavernöz cisim) içine PRP sıvısının enjekte edilmesi, penis içerisinde yeni kılcal damarların oluşmasına, yıpranmış penis dokuların tamirine ve gençleşmesine neden olur.
Sertleşme Bozukluğunda PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Sertleşme bozukluğunda PRP tedavisi, üç seans olarak uygulanır. Seanslar iki günde bir yapılır. Daha sonra 3., 6. ve 12. ayda 1 doz olacak şekilde yine PRP enjeksiyonu uygulanır. PRP tedavisi 30-45 dakika kadar sürer. Bu süreye kan alma, alınan kanı ayrıştırma, PRP sıvısının hazırlanması ve enjeksiyon dahildir. Enjeksiyon bölgesine işlemden bir süre önce uyuşturucu krem sürülür. Böylece hastanın ağrı hissetmesi önlenmiş olur. İşlemden sonra hasta günlük hayatına dönebilir ve cinsel ilişkide de bulunabilir. PRP tedavisi, etkisini tedaviden bir hafta sonra göstermeye başlar. Ancak en etkili olduğu seviyeye ulaşması 3 ayı bulabilir. PRP tedavisinin sağladığı yararlı etki kalıcıdır.
İşlemden en az 5 gün önce kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi gerekir. Enfeksiyon varsa önce enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedaviden sonraki 24 saat içerisinde, tedavinin etkinliğini azaltabileceği için anti-inflamatuar adı verilen ağrı kesiciler kullanılmamalıdır.
Prof.Dr. Yusuf Özlem İlbey