Robotik Cerrahi Nedir?

da Vinci Robotik Cerrahi
İçindekiler

Robotik cerrahi ya da da Vinci robotik cerrahi yönteminde ameliyatlar kapalı olarak ve üç boyutlu bir görüntü altında gerçekleştirilir. Robotik cerrahi, ilk defa uzaydaki astronotların ihtiyaç durumunda uzaktan ameliyatların yapılabilmesine yönelik yapılan çalışmalar sırasında geliştirilmiştir. da Vinci robotik cerrahisiyle dünyada yaklaşık 20 yıldır, Türkiye’ de ise 10 yıldır ameliyatlar yapılmaktadır.

Robotik Cerrahi Nedir?

Robot yardımlı laparoskopik cerrahi olarak da bilinir. da Vinci robotik cerrahisi, şu an için dünyadaki ilk ve tek robotik sistemdir. Bu sistem; NASA’da çalışan mühendisler ile Stanford Üniversitesi Araştırma Merkezi robot teknolojisi uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Sistemin amacı, uzayda bulunan astronotların dünyadaki bir cerrah tarafından ameliyat edilebilmesini sağlamaktır.

İlk kez, 2000 yılında kalp ve damar ameliyatlarında kullanılmaya başlayan robotik cerrahiyle, bugüne kadar tüm dünya genelinde bir çok ameliyat gerçekleştirilmiştir. Özellikle ürolojik ameliyatlarda yaygın olarak kullanılan da Vinci robotik cerrahisi, ülkemizde de sıkça tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir.

Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Daha Çabuk iyileşme

Robotun kollarının ucunda bulunan ve ameliyatın gerçekleştirildiği cerrahi aletler çok ince ve hassastır. Bu yüzden dokulara daha az zarar verilerek ameliyat gerçekleştirilir. Böylece ameliyat sonrası iyileşme daha çabuk olur.

Daha İyi Görüntü

da Vinci robotik cerrahisinde kullanılan kamera 3 boyutlu (3D) görüntüleme özelliğine sahiptir. Bu kamera sayesinde, karın içi organlar ve ameliyat sahası 10 kat büyütülerek görüntülenir. Kamera derindeki dokulara yaklaşınca herhangi bir görüntü kaybı yaşanmaz ve böylece cerrah, ameliyat sahasındaki tüm ayrıntıları derinlik algısıyla birlikte görür.

Daha Az Organ Yaralanması

Ameliyat edilen organların sinirleri ve damarları daha net görüntülenir. Böylece bu organların zarar görme ihtimali azalır.

Daha Kolay Ameliyat

Robotik kollar, insan el bileğine göre çok daha fazla hareket kabiliyetine sahiptir. Kolların ucunda bulunan cerrahi aletler 540 derece dönme yeteneğine sahiptir. Bu sayede vücuttaki dar ve küçük alanlarda ameliyatlar daha kolay bir şekilde yapılabilir.
Robotik kolların ucundaki cerrahi aletler, cerrahın elindeki titremeleri ortadan kaldırır ve cerrahların daha rahat çalışmasına imkan sağlar.
Cerrah, ameliyatı konsol adı verilen yerde oturarak gerçekleştirir. Bu yüzden normal ameliyatta olduğundan daha az yorulur. Daha az yorulan cerrah, uzun süren ameliyatlara daha iyi odaklanabilir ve konsantrasyon kaybı yaşanmaz.

Daha Küçük Ameliyat İzi

Ameliyat için açık cerrahide olduğu gibi büyük kesiler yapılmaz. Sadece robotik kolların, ameliyat yapılacak alana girebilmesi için küçük cilt kesileri yapılır. Ameliyat için yapılan cilt kesilerin küçük olması, yaranın iltihaplanma riskini azaltır. Ayrıca ameliyat sonrası dönemde hastanın hissedeceği ağrı daha az olur. Hastanın hastanede yatış süresi kısalır.

Daha Az Kanama

Damarlar daha büyük olarak gözüktüğü için ameliyatlarda kan kaybı çok az olur. Bazı ameliyatlarda kan nakline bile ihtiyaç duyulmaz.

Ek Daha Çabuk Başlama

Kanser ameliyatlarında robotik cerrahi ile hasta açık ameliyatlara göre daha kısa sürede kemoterapi ya da radyoterapi gibi ek tedavilere başlayabilir.

Robotik Ürolojik Cerrahi ve Ürolojide Robotik Cerrahi

Robotik Cerrahi İle Prostat Kanseri Ameliyatı

Robotik cerrahinin en sık uygulandığı alan ürolojik hastalıklardır. Özellikle prostat kanseri ameliyatlarında robotik cerrahinin çok büyük avantajları bulunmaktadır. Dar olan leğen kemiği içerisinde insan elinin hareket etmesi çok zordur. Hareket kabiliyeti robotik kollarla artar. Daha net görüş sayesinde prostata yakın olan sinirler ve damarlar korunur. Dolayısıyla ameliyat sonrasında sertleşme ve idrar kaçırma görülmesi daha az olur.

Robotik Cerrahiyle Böbrek Ameliyatı

Robotik cerrahinin ürolojide kullanıldığı diğer alanlar böbrek ameliyatlarıdır. Robotik cerrahiyle, böbrek nakli, böbrek kanseri tedavisinde böbreğin çıkarılması, böbrek çıkım darlığının düzeltilmesi gibi ameliyatlar başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir