Prostat Ameliyatı Sonrası Meninin Geri Kaçması Neden Olur?

Prostat ameliyatı sonrası meninin geri kaçması
İçindekiler

Prostat ameliyatı sonrası meninin geri kaçması sık görülen bir durumdur. Hatta bu durumdan dolayı bazı erkekler prostat ameliyatı olmak istemez. Ancak bu durum yani prostat ameliyatından sonra meninin geri kaçması ve dışarıya çıkmaması tıbbi açıdan zararlı bir durum değildir.

Meninin Geri Kaçması (Geri Boşalma) Nedir? 

Boşalma sırasında meninin idrar kesesine (mesane) gitmesidir. İdrar kesesine giden meni daha sonra idrar yoluyla dışarıya atılır. Bunun bazı nedenleri vardır. Diyabet (şeker) hastalığı, prostat ilaçları ve prostat ameliyatı bunlardan bazılarıdır. Bu duruma tıp dilinde retrograd ejakülasyon denir. Bu durum halk arasında kuru boşalma ya da geri boşalma olarak da bilinir. Geri boşalma sertleşmesini ya da orgazm olmasını engellemez.

Prostat Ameliyatı Sonrası Meninin Geri Kaçması Neden Olur?

Normalde boşalma sırasında, meni kesesindeki meni idrar kanalına geldiğinde idrar kesesinin ağzı kapanır. Bu yüzden meni, idrar kesesine değil dışarıya doğru ilerler. Ancak prostat ameliyatı sırasında, ameliyatın doğası gereği idrar kesesinin ağzını kapatan bu kaslar tahrip olur ve bu yüzden artık boşalma sırasında idrar kesesinin ağzı kapanmaz. Boşalma sırasında idrar kesesinin ağzı açık kaldığından, meni kolay yolu tercih eder ve mesane içine gider. İlişkiden sonraki ilk idrar yapma sırasında, idrar kesesindeki meni idrar ile dışarı atılır.

Prostat Ameliyatı Sonrası Meninin Geri Kaçması Zararlı Mı?

Prostat büyümesi ameliyatı geçiren erkeklerde boşalma sırasında artık meni dışarı çıkmaz. Erkek yine orgazm olur ancak meni çıkmaz. Buna halk arasında kuru orgazm, tıpta retrograd ejekülasyon adı verilen bu durum tıbbi açıdan zararlı değildir. Sertleşme sorununa ya da orgazm bozukluğuna neden olmaz. Ancak kişi çocuk sahibi olmak isterse, normal yoldan gebelik oluşmaz. Geriye boşalan erkeklerin normal yolla çocuk sahibi olması oldukça güçtür. Bazen az da olsa dışarı doğru sperm çıkışı olabilir. Bu durumda normal yolla çocuk sahibi olma, ihtimal düşük de ola olabilir. Prostat ameliyatı olan ve bu yüzden menisi geriye kaçan bir erkek, çocuk sahibi olmak isterse, bu durumda idrar kesesine kaçan sperm hücreleri toplanarak tüp bebek ya da diğer yardımcı üreme teknikleriyle kişi baba olabilir.

Prostat Ameliyatı Sonucu Görülen Meninin Geri Kaçması Tedavisi Var Mı? 

Prostat ameliyatı sonrası meninin geri kaçması durumunda bazı ilaç tedavileri ve fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ancak  prostat ameliyatı olan kişinin, çocuk sahibi olmak gibi bir isteği yok ise, bu durumda geri boşalma için herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Prof. Dr. Yusuf Özlem İlbey

Üroloji Doktoru