Penis Akıntısı

Penis Akıntısı
İçindekiler

Penis akıntısı, cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık görülen belirtisidir. Üretra, idrar kesesindeki idrarın dışarı atılmasını sağlayan bir kanaldır. İdrar kanalı, idrar yolu olarak da bilinir. Erkek ve kadın üretrası yapı olarak birbirinden farklıdır.

Penis Akıntısı Nedir?

Penis ucundan akıntı gelmesine üretral akıntı ya da penis akıntısı denir. Erkeklerde penis akıntısı şeklinde olduğundan kolaylıkla fark edilir. Kadınlarda vajinal akıntı ile karıştığından fark edilmesi zordur. Üretranın iltihabına üretrit denir. Koyu kıvamlı, bol ve yeşilimsi akıntı bel soğukluğuna (gonokok) işaret ederken, daha az miktarda ve şeffaf olan akıntı gonokok dışındaki üretrite bağlıdır. Kanlı akıntı ise üretra kanserini akla getirmelidir. Üretritte, üretra akıntısı ile birlikte genellikle idrar yaparken yanma da görülebilir.

Penis Akıntısı Neden Olur?

Üretral akıntının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar;

Üretrit (Üretra İltihabı)

Üretranın iltihabına üretrit adı verilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir.  Gonore ya da bel soğukluğu, cinsel temas yoluyla bulaşan en yaygın hastalıklardan biridir. Etkeni Neisseria gonorrhoeae adı verilen bir bakteridir. Bu bakteri özellikle kadınlarda rahim ağzı, rahim, tüpler ve üretra (idrar yolu) gibi sıcak ve nemli bölgelerde kolaylıkla üreyebilmektedir. Ayrıca bu bakteri ağız, boğaz, göz ve makat bölgelerinde de saptanabilir. Erkekte şüpheli cinsel ilişkiden sonraki 5-7 gün  içinde penis ucundan akıntı ve idrar yaparken yanma şikâyetleri görülür. Kadınlarda anormal vajinal akıntı, cinsel ilişki sonrası kanama gibi şikâyetler ortaya çıkabilir.

Üretra Divertikülü

Üretra diverikülü ya da üretral divertikül, üretra duvarının kesecik şeklinde genişlemesidir. Bazı hastalarda herhangi bir belirti olmayabilir. İdrarda yanma, idrar sonrası damlatma, sık idrar yapam, acil idrar yapma isteği gibi belirtiler görülür. Üretral divertiküller çocuklarda genellikle hipospadias ameliyatından sonra ortaya çıkar. Üretral divertikül tanısında bu durumdan şüphelenmek çok önemlidir. İşeme sistoüretrogramı, ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme tanıda kullanılan yöntemlerdir. Divertikül genişse, enfeksiyon, taş oluşmuşsa ameliyat ile düzeltilmelidir.

Üretral Karunkül

Üretral karunkül, daha çok kadın üretrasında görülen iyi huylu bir tümördür. Daha çok menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda görülür. Üretral karunkül, üretranın uç kısmında, yumuşak kıvamda, kırmızı renkte, dokunulduğunda çok çabuk kanayan ve damardan zengin tümörlerdir. İdrarda kanama ve iç çamaşırda kan görülmesi en sık görülen belirtilerdir.

Üretra Kanseri

Üretra ya da idrar kanalı, idrar kesesindeki idrarın dışarıya atılmasını sağlayan bir organdır. Üretra kanseri çok nadir görülen kötü huylu tümörlerdir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Üretral kanserin nedenleri arasında iritasyonlar, enfeksiyonlar ve darlıklar yer almaktadır. Yassı (skuamöz) hücreli kanser en sık görülen üretra kanseridir. Üretra kanserinin en sık görülen belirtisi idrarda kan görülmesidir. Sık idrara çıkma da üretra kanseri belirtisi olabilir. İdrara çıktıktan sonra mesanenin tam olarak boşalmadığı hissi, geceleri idrara çıkma da yine üretra kanseri belirtileri arasındadır. Hastalığın gidişatı kanserin üretrada bulunduğu yere ve duvar içine olan derinliğine bağlıdır. Üretranın uç kısmında ve kökleri derin olmayan üretra kanserleri genellikle kolay tedavi edilebilirken, üretranın arka kısmında olan kanserler daha güç tedavi edilirler.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Prof. Dr. Yusuf Özlem İlbey

Üroloji Doktoru