Metastatik Testis Kanseri Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Metastatik Testis Kanseri
İçindekiler

Metastatik testis kanseri,  kanserinin testis dışına ve diğer organlara yayılmış olması demektir. Testis, testis torbası (skrotum) içinde yer alan bir çift organdır. Testisler erkeklik hormonlarının ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin üretildiği organlardır. Testis kanseri ya da tümörü, testisteki hücrelerden köken alan bir kanser türüdür.

Metastatik Testis Kanseri Nedir?

Mestastaz, kanserin bulunduğu bölgeden farklı bir bölgeye sıçraması (yayılması) anlamına gelir.  Metastatik testis kanseri, testis içindeki kanserinin testisin dışına çıkarak kan veya lenf yoluyla diğer organlara yayılmasıdır. Testis kanserleri genellikle karın arkasında böbreklerin olduğu seviyedeki lenf bezlerine yayılır. Bunlara retroperitoneal lenf bezi denir. Bazen akciğer, kemik ve beyin gibi organlara da yayılım olabilir.

Metastatik Testis Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Metastatik testis kanserleri düşük hacimli ve yüksek hacimli (ileri evre) hastalık olarak ikiye ayrılır.

Düşük hacimli metastatik hastalıkta  (Evre 2A/2B), retroperitoneal bölgede boyutları 2-5 cm arasında olan lenf bezleri vardır. İleri evre hastalıkta ise bu lenf bezlerinin boyutu 5 ve üzerindendir. Ayrıca hastalık, akciğer, kemik gibi diğer organlara yayılmış da olabilir. Bu evredeki hastalarda uygulanacak tedavi hastalığın türünün seminom ya da seminom dışı (non-seminom) olmasına göre de değişir.

Evre 2A seminomlarda;  ya radyoterapi (30 GY) ya da 3 kür BEP veya 4 kür EP kemoterapi tedavisi uygulanır.

Evre 2B seminomlarda; ya 3 kür BEP veya 4 kür EP kemoterapi ya da radyoterapi (36 GY)uygulanır.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir