Mesane (İdrar Kesesi) Nedir?

mesane
İçindekiler

Mesane, idrar kesesi ya da sidik torbası olarak da bilinir. Kaslardan yapılı bir torba gibidir. Genişleyebilme ve kasılabilme özelliğine sahiptir. Mesanenin görevi, böbrek tarafından üretilen idrarı bir süreliğine depolamaktır.

Mesane Nedir?

Mesane, tıpkı kalp gibi, mide gibi vücutta bulunan bir organdır. Kaslardan oluşan idrar kesesi, adeta bir kese gibidir. genişleyebilme ve tekrar küçülebilme özelliği vardır. Yani içerisi idrar ile dolduğunda genişler, daha sonra idrarı boşalttığında tekrar küçülür.

İdrar Kesesi Nerede Bulunur?

İdrar kesesi, pelvis (leğen) boşluğu denilen bölgede bulunur. Pelvis ya da leğen boşluğu, leğen kemikleri arasında kalan bölgedir. Bu boşlukta hem erkeklerde hem de kadınlarda mesane bulunmaktadır. Erkeklerde prostat, kadınlarda uterus (rahim) da burada bulunur.

Mesane Kesesi Nasıl Çalışır?

Böbreklerde üretilen idrar, üreter adı verilen idrar kanalları ile süzülerek mesaneye gelir ve burada birikir. Belli bir miktara ulaşınca kişide işeme ihtiyacı oluşur. idrar miktarı biraz daha artarsa, işeme ihtiyacı da artar. Normalde idrar kesesinin kapasitesi 400-600 ml kadardır. Bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak mesane 1500 ml kadar idrar depolayabilir. İdrar kesesi kaslardan oluşmuştur. İçerisindeki idrar arttıkça kaslar gevşer ve mesanenin hacmi artar. İşeme ihtiyacı olduğunda, kişi uygun ortam bulunca beyinden işeme emri gelir ve mesanedeki kaslar kasılır ve böylece idrar dışarıya atılır. Beyin, omurilik ve mesaneye giden sinirlerde bir bozukluk olursa, işeme ile ilgili sorunlar yaşanır. Örneğin omurilik yaralanması sonucu oluşan nörojen mesane bunlardan biridir.

Mesane Yapısı Nasıldır?

Mesanenin içi ürotelyum adı verilen bir tabaka ile döşenmiştir. Bu tabakanın hemen altında ise “Lamina Propria” adı verilen bir başka tabaka bulunur. Bunun altında ise kas tabakası vardır. kas tabakası kendi arasında yüzeysel ve derin kas tabakası olarak ikiye ayrılır. Mesaneyi oluşturan kas tabakası hücreleri, adeta bir ağ gibi birbirine geçmiş durumdadır. Bundan dolayı idrar kesesi küresel bir yapıya sahiptir. Mesanenin gevşeyerek idrar depolama kapasitesini arttırabilme yeteneği vardır. Mesanenin kasları kasıldığında ise, içerisindeki idrarın dışa atılmasını sağlar. Mesanenin kaslarının gevşemesi ve kasılması, omurga kemiğinin kuyruk sokumu bölgesinden çıkan ve mesaneye gelen sakral sinirler sayesinde olmaktadır.

Mesanenin Hastalıkları Nelerdir?

Mesanenin en sık görülen hastalıkları şunlardır;

Mesanenin Hastalıklarına Hangi Bölüm, Hangi Doktor  Bakar?

İdrar kesesi ve hastalıkları üroloji bölümünün ilgi alanına girmektedir. Üroloji uzmanı, mesane hastalıklarının tanısı, tedavisi ve ameliyatları konusunda eğitim almış doktordur. Üroloji uzmanına ürolog adı da verilir. İdrarında yanma, kanlı idrar, idrar kaçırma ve işe zorluğu olan kişilerin bir üroloji doktoruna gitmeleri gerekir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir