Meni Kesesi Nedir?

seminal vezikül
İçindekiler

Meni kesesi, idrar torbasının ve prostat bezinin hemen arkasında bulunan iki adet bezdir. Tıp dilinde seminal vezikül olarak bilinir. Bu kesenin ne işe yaradığını, hastalıklarını, hastalıklarının belirtilerini merak ediyorsanız, yazıyı okumaya devam edin…

Meni Kesesi (Seminal Vezikül) Nedir?

Seminal veziküller, erkek üreme siteminin bir parçasını oluşturan bir çift kese benzeri bezdir. Meninin büyük kısmının üretiminden ve depolanmasından sorumludurlar. Testislerden gelen meni kanalları seminal veziküle açılır. Testiste üretilen ve sperm adı verilen erkek üreme hücreleri seminal veziküllerde depolanır. Meni kesesinden çıkan borular üretra adı verilen idrar yoluna açılır. Eğer kesedeki meni, ilişki ya da mastürbasyon yoluyla uzun süre boşaltılmazsa, keselerdeki sıvı idrar yoluna sızar. Özellikle tuvalette ıkındıktan sonra veya idrar yaptıktan sonra penis ucundan şeffaf bir akıntı olur.

Meni Kesesi Ne İşe Yarar?

Meni kesesinin en önemli görevi, meniyi oluşturan sıvıyı üretmek ve meniyi depolamaktır. Boşalma sırasında dışarı atılan meninin yaklaşık yüzde 70’i meni kesesinde üretilir. Meni kesesinde üretilen sıvı, sperm hücrelerinin hayatta kalması için çok önemli bir ortam sağlar.

Meni kesesinde üretilen sıvının ana bileşenlerini şu maddeler oluşturur;

  • Spermlere enerji sağlayan şeker olan fruktoz, 
  • Kadın vajinasının asidik yapısını azaltmaya yardımcı olan alkali sıvı,
  • Meninin jel kıvamını sağlayan semenogelin benzeri proteinler,
  • Spermin hareket etmesine yardımcı olan fosfor ve potasyum,
  • Kadın bağışıklık sisteminin meniye karşı olan tepkisini azaltmaya yarayan hormonlar olan prostaglandinler.

Meni Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Meni kesesinin hastalıkları nadir olarak görülür. Bu hastalıklar şunlardır;

Vezikülit

Meni kesesinin lltihaplanmasıdır. İltihabın nedeni genellikle bakterilerdir. İltihaplanma apseye dönüşebilir. Çoğu kez üretra ya da prostat bezindeki iltihaplar meni kesesinde iltihaplanmanın nedenidir. Seminal vezikül enfeksiyonunun tedavisi için antibiyotik kullanılır. Eğer seminal vezikül apsesi oluştuysa, apsenin boşaltılması gerekir.

Seminal Vezikül Kisti

Genellikle herhangi bir belirtiye neden olmazlar. Doğuştan olabilirler ya da sonradan oluşabilirler. Sonradan oluşan kistler genellikle enfeksiyonlara ya da geçirilen ameliyatlara bağlıdır. Tedavisi kistin büyüklüğüne göre değişir. Çok büyükse kapalı yöntem olan laparoskopik cerrahi çıkarılabilir.

Meni Kesesi Taşları

Nadiren meni kesesinin içinde taş oluşabilir. Daha çok seminal veziküllerdeki iltihaplanma veya doğuştan olan yapısal bozukluklara bağlı olarak oluştuklarına inanılır. İdrarın, meni kesesi kanalına doğru ters yönde akması da taş oluşumunda rol oynayabilir. Seminal vezikül taşları, özellikle büyük olduklarında veya birden fazla taş olduğunda çıkarılmalıdır. taşın çıkarılması, endoskopik veya laparoskopik cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

Seminal Vezikül Kanseri

Seminal veziküllerde kanser gelişimi çok nadirdir. Meni kesesi kanserinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Mesane ya da prostat gibi komşu organlara ait kanserler de seminal vezikülleri istila edebilir.

Meni Kesesi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Meni kesesinin hastalıklarında görülen başlıca belirtiler şunlardır;

  • Karın ağrısı
  • Penis ağrısı
  • Boşalma sırasında ağrı
  • Kanlı meni
  • Meninin miktarında azalma
  • İdrar yaparken yanma
  • Kanlı idrar

Ancak bu belirtiler idrar yolu enfeksiyonu, prostat hastalıkları gibi diğer nedenlerden dolayı da olabilir.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir