Böbrek kanseri ya da tümörü, böbrekteki hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kitle oluşturması halidir. Böbrek, vücutta önemli görevleri olanlardır. Böbreklerin en önemli görevi kanda bulunan zararlı maddelerin vücuttan idrar yolu ile atılmasını sağlamaktır. Ayrıca böbrekler vücuttaki tuz, mineraller ve su dengesini ayarlar. Böbrekler bazı hormonlar da üretir. Bunlar kan basıncını düzenlerken renin hormonu ve kemik iliğinde kan hücresi üretimini destekleyen eritropoetin hormonudur.
Böbrek Kanseri Nedir?
Böbreğin, idrarın üretildiği ve idrarın toplandığı havuzcuk olmak üzere iki kısmı bulunmaktadır. Böbrek kanseri, idrar üretiminin yaptığı bölümünde bulunan hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkar. Böbreğin havuzcuk kısmından kaynaklanan kansere ise pelvis renalis kanseri adı verilir. Pelvis renalis kanseri, böbrek kanserinden farklı bir kanser türüdür.
Böbrek Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Böbrek kanserinin neden oluştuğu tam olarak belli değildir. Ancak bazı risk faktörleri böbrekte kanser oluşumuna neden olabilir. Bu risk faktörleri şunlardır;
- Sigara kullanmak
- Aşırı kilolu olmak
- Uzun süredir tansiyon hastası olmak
- Kronik böbrek yetmezliği hastası olmak
- Genetik yatkınlık
- At nalı böbrek
- Polikistik böbrek hastalığı
- von Hippel-Lindau sendromu
- Uzun süre ağrı kesici ilaç kullanmak
- Uzun süre diyaliz tedavisi görmek
Böbrek Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Böbrek kanserinin erken dönemde herhangi bir belirtisi yoktur. Hastalık böbrekte sessizce büyür ve önemli bir belirtiye neden olmaz. Eskiden, ultrason ve tomografinin çok yaygın kullanılmadığı dönemlerde hastalık, geç dönemde karında ele gelen kitle, idrarda kanama ve zayıflama ile kendini belli ederdi. Günümüzde görüntüleme yöntemlerinin yaygın olarak kullanılması nedeniyle, böbrek kanserleri tesadüfen, belirti vermeden erken dönemde tespit edilmektedir.
Böbrek kanserinin belirtileri şunlardır;
- İdrarda kan görülmesi
- İdrar renginde değişiklikler (koyu renkli idrar, koyu kırmızı, çay ya da et suyu renginde idrar)
- Böbrek ağrısı
- Böbrek ele gelen kitle
- Karın bölgesinde kitle
- Kilo kaybı
- İştahsızlık
- Ateş
- Aşırı yorgunluk
- Halsizlik
Böbrek Kanserinin Tanısı Konur?
Böbrek kanserleri erken evrede belirti vermez. Bu kanserler başka nedenlerden dolayı ya da düzenli sağlık kontrolleri sırasında yapılan ultrason ya da tomografi gibi tetkikler sırasında tesadüfen saptanır. Düzenli sağlık kontrollerini yaptırmayan kişilerde, böbrek kanserleri çoğu zaman tespit edilemez ve hastalık uzun yıllar fark edilmeden sessizce ilerler.
Sağlık kontrolü ya da başka bir nedenden dolayı yapılan ultrason sırasında şüpheli bir durum saptanırsa, ilaçlı bilgisayarlı tomografi yapılmalıdır. MR, bilgisayarlı tomografide verilen boyalı maddeye karşı alerjisi olan kişilerde kullanılır.
Böbrek Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Böbrek kanserinde tedavi hastalığın evresine göre belirlenir. Seçilecek tedavi yöntemi, kanserin büyüklüğüne, böbreğin içinde bulunduğu bölgeye ve başka organlara yayılıp yayılmadığı gibi durumlara göre değişir.
Böbrek kanserinin tedavisinde en etkili yöntem ameliyattır. Böbrek ameliyatı açık, laparoskopik ya da robotik yöntemlerle yapılabilir. Böbrek kanseri ameliyatı parsiyel nefrektomi ve radikal nefrektomi olmak üzere iki türlüdür. Radikal nefrektomi kanser olan böbreğin bütünüyle çıkarılması işlemidir. Parsiyel nefrektomi ameliyatında ise böbreğin sadece kanserli kısmı çıkartılır, böbreğin sağlam kısmı bırakılır. Parsiyel nefrektomi küçük kanserlerde uygulanır.
Ameliyat için uygun olmayan hastalarda radyofrekans, ablasyon, kriyoterapi gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir. Metastaz yapmış böbrek kanserinde, kanserli dokuları hedef alan bazı ilaçlar kullanılabilir. Bazen hastanın yaşam kalitesini artırmak ve şikayetlerin azaltılması amacıyla ışın tedavisi (radyoterapi) ve böbrek arteri embolizasyonu uygulanabilir.