Böbrek Ağrısı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Böbrek ağrısı
İçindekiler

Böbrek ağrısı,  genellikle yan boşluklarda hissedilir. Ağrı, etkilenen böbreğe göre sağ ya da sol tarafta olabilir. Böbrek ağrıları genellikle sırt ağrıları ile karıştırılır. Böbrek ağrısına böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek iltihabı, böbrek çıkım darlıkları, yaralanmalar veya böbrek kanseri neden olabilir.

Böbrek Ağrısı Nedir?

Böbrek ağrıları sırt ağrıları ile genellikle karıştırılır. Sırt ağrısından farklı olarak böbrek kökenli ağrı, daha derinden hissedilir. Böbrek kaynaklı ağrı, yanlarda ya da sırtın orta üst kısmında (çoğunlukla kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Ağrı, bazen karın veya kasık bölgesine de ilerleyebilir.

Böbrek ağrısının nedeni, böbreğin şişmesidir. Böbrek şişince böbreği saran zar gerilir ve bu durum ağrıya neden olur. İdrar kanalının tıkanması sonucu idrarın mesaneye akamaması böbrek içindeki basıncı artırır. Bu ağrıya neden olur.  Bazen ağrıya bulantı, kusma, ateş, idrar yaparken yanma, kanlı idrar gibi diğer belirtiler de eşlik edebilir. Bütün bunlar ağrının böbrek kaynaklı olduğunun ipuçlarıdır.

Böbrek Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Böbreklerin görevi kanı süzerek temizlemektir. Kanın süzülmesiyle idrar oluşur. Oluşan idrar, üreter denilen idrar kanallarıyla idrar kesesine (mesane) taşınır. Burada bir süre depolandıktan sonra üretra adı verilen idrar kanalı ile dışarı atılır.  İdrarın oluşumundan dışarıya atılımına kadarki bu süreçte herhangi bir yerde tıkanıklık olursa ağrı oluşur.  Böbrek ağrısının en sık görülen nedenleri şunlardır:

  • Böbrek taşları : İdrar içinde erimiş olarak bulunan mineral veya kimyasal atıkların çöküp birikmesiyle böbrek taşları oluşur. Taşlar bir kum tanesi kadar küçük olabileceği gibi 3-4 cm kadar büyük de olabilir. Küçük olanlar kendiliğinden düşebilir. Ancak 0.5 cm den daha büyük taşlar genellikle kendiliğinden düşmez, idrar yollarında sıkışıp idrarın geçişini engelleyebilir. Taş düşerken ya da tıkanıklık yaptığında şiddetli ağrı meydana gelebilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu : İdrar yollarında herhangi bir yerde enfeksiyon gelişmesidir. Genellikle neden bakterilerdir. Belirtiler ateş, ağrı, idrarda yanma, ağrılı idrara çıkma, bulanık idrar ve genel yorgunluk şeklinde olabilir.
  • Böbrek İltihabı (Piyelonefrit): Böbreğin iltihaplanmasına piyelonefrit denir. Genellikle idrar kesesindeki iltihaptan kaynaklanan bakterilerin böbreklere yayılması sonucu oluşur. Diyabeti olan veya idrar yollarında tıkanıklık olan kişilerde böbrek enfeksiyonu olma riski daha yüksektir. VUR denilen idrar reflüsü, idrarın mesaneden böbreklere doğru geri akmasına neden olarak tekrarlayan böbrek enfeksiyonlara ve kalıcı böbrek hasarına neden olur.
  • Polikistik böbrek hastalığı : Böbreklerin içinde sıvı dolu keseciklerin (kistlerin) olduğu kalıtsal bir hastalıktır. Kistler genişledikçe böbrekler büyür ve sonunda iş göremez hale gelir.
  • Yaralanma veya travma: Böbrek bölgesine gelen güçlü darbeler (örneğin temas sporları veya kaza gibi) böbreklerde yırtılmaya ve kanamaya neden olabilir. Bu durum böbrek ağrısına neden olur.
  • Böbrek (böbrek) kanseri : Böbrek hücreli karsinom, böbrek kanserinin en sık görülen türüdür. Daha çok 60’lı veya 70’li yaşlardaki insanlarda görülür, nadiren 50 yaşın altındakilerde de görülebilir. Böbrek kanserinin belirtileri arasında idrarda kan, sırtta veya kaburgaların hemen altında bir ağrı bulunur.
  • Böbrek Şişmesi :  Hidronefroz adı verilen bu durum, böbrek çıkımındaki ya da üreterdeki tıkanıklık sonucu oluşur. VUR ve mesane kanseri de hidronefroza neden olabilir. Böbrekte üretilen idrar mesaneye akamaz ise böbrekte genişleme olur. Böbrek genişlemesi böbrekte ağrıya neden olur.

  • Böbrek kistleri :  Çok büyümedikçe ağrıya neden olmaz. genellikle 10 cm den sonra, yan tarafta veya sırtta hafif bir ağrı hissedebilir veya karın üst kısmında ağrı hissedilebilir.

Böbrek Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek ağrısının tedavisi, buna neden olan durumun ortadan kaldırılmasıyla olur. Önce altta yatan nedeni tespit etmek gerekir. Bunun için idrar tahlili,  ultrason ve tomografi gibi bazı görüntüleme yöntemleri gerekir. taş varsa tedavi edilir, tıkanıklık varsa açılır, tümör varsa tedavi uygulanır.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir