Üroloji hangi tahlilleri ister? Üroloji erkek ve kadınlarda böbrek ve idrar yolları hastalıkları ile ilgilenen bir bölümdür. Ayrıca erkek üreme sistemi hastalıkları da ürolojinin ilgi alanına girmektedir. Üroloji konusunda uzman olan kişilere ürolog denir. Üroloji uzmanları yani ürolog doktorlar, hastanın şikayetlerine neden olan hastalığı bulmak ve tedavi etmek konusunda uzmanlık eğitimi almış tıp doktorlarıdır.
Üroloji Hangi Tahlilleri İster?
Tahlil, hastalıkların nedenini bulmak için kullanılan yöntemlerdir. İdrar tahlili, kan tahlili, sperm tahlili gibi. Bazen tahlil yerine tetkik, test gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Ürolojik hastalıkların tanısının konmasında baş vurulan başlıca tahliller şunlardır;
Üroloji Hangi Laboratuvar Tahlilleri İster?
İdrar Tahlili
İdrar tahlili, idrarın mikrospkop altında incelenmesidir. İdrar içinde kan hücresi, iltihap hücresi, kum, şeker, protein, bakteri ya da mantar gibi mikropların olup olmadığına bakılır. İdrar tahlili oldukça sık kullanılan bir tahlildir.
İdrar Kültür Antiyogram
İdrarda bakteri olup olmadığını var ise hangi antibiyotiğe duyarlı olduğunu anlamaya yarayan bir testtir.
Spermiogram
Spermiogram ya da sperm testi, kişinin menisindeki sperm (tohum) hücrelerinin sayısını, hareketlerini, şekillerini gösteren ve kısırlık durumlarında uygulanan bir testtir.
Üroloji Hangi Görüntüleme Tahlilleri İster?
Direkt Üriner Sistem Grafisi (DÜSG)
X ışını kullanılan bir incelemedir. Bu yüzden hamilelerde bebek üzerine zararlı olduğundan yapılmaması gerekir. parlak olan böbrek ve üreter taşlarının tespitinde kullanılır.
İntarvenöz Piyelografi (İVP)
Halk arasında ilaçlı film olarak da bilinir. Damar yolundan özel bir ilaç verilir. Verilen bu ilaç böbrekler tarafından tutulur ve süzülür. İlaç verildikten sonra 5. 10. 15. 20 dakikalarda film çekilir. Böylece böbrek ve idrar yolları görünür hale gelir. Böbreklerden süzülen boyalı ilaç mesanede (idrar kesesi) birikir. Böylece idrar kesesi de görüntülenmiş olur. Eskisi kadar sık kullanılan bir tetkik değildir. X ışını kullanıldığı için hamilelere yapılmamalıdır.
Ultrasonografi
Ultrason ses dalgaları kullanılarak yapılan bir incelemedir. İncelenen organa göre böbrek ultrasonu, prostat ultrasonu (transrektal ultrason) ya da kan akımının incelendiği dopler ultrason gibi isimler alabilir. Radyason içermediğinden hamile kişilere de uygulanabilir.
Üretrografi
Dış idrar yoluna özel bir ilaç verilerek üretrasının filminin çekilmesine üretrogarfi adı verilir. Üretrografi sırasında ilaç, eğer üretranın dış deliğinden mesaneye doğru verilirse bu işleme retrograd üretrografi adı verilir. Bu ilaç, mesaneden üretraya doğru verilirse, bu işleme de antegrad üertrografi denir. Üretrografi, idrar kanalında darlık şüphesi olduğunda yapılır. İşlem sırasında üretranın ucuna bir idrar sondası yerleştirilir. İdrar sondasından idrar kanalına bir enjektör ile boyalı bir ilaç verilerek, bu maddenin idrar kesesine geçişi ve tüm idrar kanalının bu ilaç ile dolması sağlanır. daha sonra hasta yan pozisyonda iken röntgen filmleri çekilir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT)
Bilgisayarlı tomografide X ışınları kullanılmaktadır. Vücudun enine ve boyuna kesitlerini görüntüler. Taş ve kanser hastalarında sık kullanılır. Hamileler için uygun değildir.
MR
Elektromanyetik dalgaların kullanıldığı bir görüntüleme yöntemidir. Tomografide olduğu gibi insan vücudundan enine ve boyuna kesitler alınarak yapılan bir incelemedir. Tomografi için uygun olmayan hastalarda kullanılabilir.
Sintigrafi
Damar yoluyla vücuda radyoizotop bir madde verilir. Bu madde böbreklerde ya da kemiklerde tutulur. Bu maddelerin görüntülemesi esasına dayanan bir testtir. Gebelerde yapılması uygun değildir. Böbreklerin çalışıp çalışmadığını incelemede ve kanserin kemiklere sıçrayıp sıçramadığını araştırmada kullanılır.
Sistoskopi
Sistoskopi, idrar kanalından sistoskop adı verilen bir cihaz ile girilerek idrar kanalının ve idrar kesesinin içine bakılıp incelenmesidir. Özelikle kanlı idrarı olanlarda mesanede tümör olup olmadığının anlaşılması için uygulanır.
Üroflowmetri
Üroflowmetri, halk arasında işeme testi olarak da bilinir. İdrar akım hızının elektronik bir cihaz ile ölçülmesi işlemidir. Bu tetkik iyi huylu prostat büyümesi ve üretra darlığı şüphesi olan kişilere yapılır
10 Yorum
26 gün sonrasına ultrason sırasını verdiler ..kan vermiştim sonucunu almayı unuttum acaba yeniden vermem mi gerekiyor yardımcı olurmusunuz..oruçluydum oyle cikmisim
Ultrason çekimi için kan sonucuna gerek olmaz. İlaçlı tomografi gibi bazı filmler öncesinde kan kreatinin sonucunu bilmek gerekir. Çünkü yüksekse film çekilmez. Ama ultrasonda böyle bir şeye gerek yoktur.
Penisde ağrı sızı herhangi hiçbir şey yok ama sanki idrarın gelmiş gibi hissetmek nedir tedavisi
İdrar yapma hissi, idrar varmış gibi his çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Kum dökme, sistit yani idrar kesesi iltihabı bunlardan bazılarıdır. Şikayetinizin tam olarak neye bağlı olduğunu anlayabilmek için muayene ve bazı testler gerekebilir. Bu yüzden bir ürolog doktora gitmenizi tavsiye ederim.
Kıymetli Doktorum,
Bana ürolog doktorum prostat büyümesi nedeni ile Avodart ilaç yazdı.Ancak bu ilacın yan etkilerinde cinsel isteksizliği arttırma var.Sorum şu;bu ilacın cinsel isteksizliği arttırmayan bir çeşidi yok mu?Hatta cinsel isteği daha da arttıran bir ilaç yok mu bu tedavi için?
Saygı ve hürmetlerimle.Yanıtlarınız için şimdiden sizlere teşekkür ederim.
Prostat ilaçları başlıca 2 gruptur. Bu ilacında içinde bulunduğu grup ilaçlar erkeklik hormonunu daha aktif olan bir formuna dönüşümünü engeller. Bu yüzden bu grup ilaçlar ne yazık ki cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunu yaparlar. Doktorunuz ile konuşarak başka gruptan bir ilaç kullanabilirsiniz. Geçmiş olsun.
Sabahları kalktığımda, ardarda idrara çıkma, isteği ve bazen az miktarda yapışkan bir sıvıda geliyor. Acaba bir hastalık belirtisi olabilir mi Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar iyi günler silerim.
İdrar yaparken yanma sızılama ve penis ucundan akıntı yoksa enfeksiyon değildir. Gece biriken idrar nedeniyle sabah sık çıkmalar olabilir.
Çok değerli doktor bey sık sık idrarimgeliyor son zamanlarda hafif bir yanma hissediyorum penisimde ne yapmam lazım şimdi den teşekürler ediyor um
Merhaba. öncelikle bir idrar tahlili ve kan şekerinize baktırın.