Sünnetin faydaları nelerdir? Sünnet, penis ucunu ve idrar deliğini örten derinin, penis ucu ve idrar deliği görünecek şekilde çıkarılmasıdır. Tüm dünyada, en sık uygulanan cerrahi işlemdir. Sünnet daha çok dini ve kültürel nedenlerden dolayı yapılır. Ancak günümüzde tıbbi nedenlerden dolayı da giderek artan sayıda uygulanmaktadır. Sünnet, sadece müslüman toplumlarda değil, müslüman olmayan toplumlarda da tıbbi nedenlerden dolayı yapılmaktadır.
Sünnetin Faydaları Nelerdir?
- Penisin daha hijyenik olmasını sağlar. Sünnet derisi, penisin başını ve idrar deliğinin üzerini örter. Bu yüzden, özellikle idrar yaptıktan sonra sünnet derisinin geriye doğru sıyrılıp, penis ucunun temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde, sünnet derisi ile penis başı arasında idrar artığı kalır ve enfeksiyonlara neden olabilir.
- İdrar yolu enfeksiyonuna karşı koruyucudur. Özellikle yenidoğan dönemde yapılan sünnet, çocuğu idrar yolu enfeksiyonlarından korur.
- Penis derisi ve penis ucu enfeksiyonlarını önler. Sünnet derisi ve penis ucunun iltihaplanmasına balanit adı verilir. Penis ucunda kızarıklık, akıntı ve şişlik olur. Sünnet olmak balanit oluşumunu ortadan kaldırır.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korur. Sünnetli erkeklerde, AIDS hastalığı etkeni olan HIV virüsü kapma olasılığı, sünnetsiz erkeklere göre daha azdır.
- Penis kanseri riskini azaltır. Penis kanseri daha çok sünnetsiz erkeklerde görülür. Penis kanserinin nedenlerinden biri HPV adı verilen virüstür. Bu virüs sünnetli erkeklerde daha az görülür.
- Sünnetli bir erkeğin cinsel partnerinde, rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimali daha azdır. Bunun nedeni, rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün sünnetli erkeklerde daha az olmasıdır.
Sünnetin Tıbbi Açıdan Zorunlu Olduğu Durumlar Nelerdir?
Sünnet derisinin ucunda darlık varsa sünnet gereklidir. Bu darlığa tıpta fimozis adı verilir. Halk arasında bitiklik olarak bilinen fimozisin tedavisi sünnettir.
VUR adı verilen durum varsa sünnet gerekir. VUR, idrar kesesindeki idrarın böbreklere geri kaçmasıdır.
Sık idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanan çocuklarda sünnet faydalıdır.
Sünnet Hangi Yaşta Yapılmalıdır?
Tıbbi açıdan bir gereklilik varsa sünnetin yaşı yoktur, yani her yaşta yapılabilir. Ancak tıbbi açıdan bir gereklilik bulunmuyorsa, 2 ile 6 yaş arası hariç, diğer dönemlerde sünnet yapılabilir. Çünkü bu yaşlar arasında, çocuklar cinsel kimliklerini tanımaya başlarlar. Bu dönemde yapılan sünnet, psikolojik travmaya neden olabilir. Ayrıca bu dönemde yapılacak sünnet, genel anestezi altında yapılmalıdır.
Sünnet için en uygun yaş aslında yenidoğan dönemidir. Bu dönem çocuk doğduktan sonraki ilk 28 günlük dönemdir. Bu dönemde yara iyileşmesi daha çabuk olur. Çocuk küçük olduğundan işlem lokal anestezi ile yapılabilir, yani genel anestezi gerekmez. Çocuk kendini ve etrafını tanımadığından, psikolojik travma yaratmaz. Kan damarları küçük olduğundan kanama daha az olur.
Prof.Dr. Yusuf Özlem İlbey