Floresan Sistoskopi (Mavi Işık Sistoskopisi)

Floresan Sistoskopi (Mavi Işık Sistoskopisi)
İçindekiler

Floresan sistoskopi (mavi ışık sistoskopisi), mesanedeki kanseri görüntülemek için bazı merkezlerde kullanılan bir tetkiktir. Klasik sistoskopi (beyaz ışık sistoskopisi) yönteminden daha farklıdır. Floresan sistoskopinin normalde kullanılan klasik sistoskopiye göre bazı avantajları bulunmaktadır.

Floresan Sistoskopi Nedir?

Sistoskopi, ucunda ışık olan özel bir kamera sistemi ile mesanenin içinin incelenmesidir. Bu işlem mide endoskopisi ya da kolonoskopiye benzetilebilir. Mesane kanserinden şüphe edildiğinde ya da mesane kanseri nedeniyle TUR-mesane ameliyatı olan hastaların takibinde kullanılır. Bu işlem sırasında beyaz ışık kullanılır.

Floresan sistoskopi de aslında aynı işlemdir. Ancak normal sistoskopiden farkı, işlem sırasında mesane içerisine 5-aminolaevulinik asid (ALA) ya da hexaminolaevulinik asid (HAL) adı verilen maddelerin verilmesidir. Bu işlemin bir diğer fark ise, işlem sırasında mor renkli özel bir ışık kullanılmasıdır.

Floresan Sistoskopi Avantajları Nelerdir?

Floresan sistoskopinin en önemli avantajı, diğer klasik sistoskopiyle tespit edilemeyen özellikle CIS (karsinoma in situ) adı verilen oluşumların daha iyi tespit edilebilmesidir.

Mavi Işık Sistoskopisi Beyaz Işık Sistoskopisinden Daha Mı İyi?

Floresan sistoskopisi sırasında kullanılan mavi ışık, sadece mesane kanseri hücreleri tarafından emilir. Bu yüzden, beyaz ışıkla görülmeyebilecek kadar küçük kanserler ve CIS adı verilen oluşumlar daha kolay fark edilir. Bu ışık kullanılarak aynı zamanda TUR-mesane ameliyatı da yapılabilir Böylece beyaz ışıkla görülmesi zor olan tümörler de çıkarılır. Bu nedenle geride gözden kaçan kanser hücreleri kalmaz. Dolayısıyla hastalığın tekrar etme (nüks) riski daha düşüktür.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir