Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?
İçindekiler

Prostat biyopsisi nasıl yapılır? Prostat biyopsisi, prostat kanserinin kesin tanısı için mutlaka gerekli olan bir tıbbi işlemdir. Prostat kanserinin kesin tanısı ancak prostat biyopsisi ile konur. Prostat kanseri erkek kanserleri arasında en sık görülen kanser türüdür. Erkeklerde kansere bağlı gelişen ölümlerde ikinci nedendir. 50 yaşın üzerinde olup idrar yolu ile ilgili şikayetleri olan ya da hiç bir şikayeti olmadığı halde kontrol amacı ile gelen erkeklerde prostat muayenesi ve kan PSA seviyesine bakılarak prostat kanseri taraması yapılmalıdır.

Prostat Biyopsisi Kimlere Yapılmalıdır?

Prostat muayenesinde şüpheli bir durumun tespit edilmesi ya da kan PSA seviyesinin olması gerekenden daha yüksek olması durumunda prostat biyopsisi gerekir. Ancak kan PSA ölçümü biyopsiye karar vermeden önce en az iki defa yapılmalıdır. PSA için normal kabul edilebilecek bir değer yoktur. Bu yüzden yükselen ya da yüksek kalan PSA değeri varsa biyopsi gerekir. Bazıları da PSA değerinin 3 ng/dl’nin üzerinde olmasını biyopsi için yeterli bulur. Kan PSA seviyesi prostat hacmi ve yaş ile birlikte değerlendirilmelidir.

Kaç Çeşit Biyopsisi Vardır?

Prostat biyopsisinin makattan ultrason ile girilerek yapılan klasik biyopsi ve MR görüntülemelerinden yararlanılarak yapılan füzyon prostat biyopsi olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Füzyon biyopside, biyopsi işleminden önce prostatın MR ile görüntüleri alınır. Prostat içindeki şüpheli kanser odakları tespit edilir. MR ile elde edilen bu görüntüler, füzyon biyopsi cihazına aktarılır. Biyopsi sırasında bu şüpheli bölgelerden de biyopsi alınır. Füzyon biyopsi ile prostat içindeki kanseri gözden kaçma olasılığı daha azdır.

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Prostat Biyopsi Tabancası
Prostat Biyopsi Tabancası

Bu iş için özel biyopsi tabancaları vardır. Ultrasona tutuşturulan bu tabancada biyopsi iğnesi bulunur. İğne prostat içine batar, çıkarken kurtçuk şeklinde doku parçası getirir. Bu parçalar özel bir şişeye konularak incelemeye gönderilir. 

Biyopside Kaç Prostat Parçası Alınır?

Biyopsi işlemi sırasında belli bir şemaya uyarak prostatın değişik yerlerinden parçalar alınır. En az 12 parça almak gerekir. Bazen prostat iri olabilir. Daha önceden biyopsi yapılmış, kanser saptanmamış, ancak kanser şüphesi halen devam ediyor olabilir. Bu gibi durumlarda alınan parça sayısı artabilir.

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?

Prostat biyopsisi nasıl yapılır? Biyopsi sırasında makata uyuşturucu jel sıkılır. Ultrasonla prostatın incelenmesi gerekir. Biyopsi işlemi biyopsisinin türüne bağlı olarak değişmekle birlikte, 10 ile 15 dakika kadar sürer.

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır? Ağrılı Mıdır?

Prostattan biyopsi alınırken eğer o bölge uyuşturulmaz ise ultrasonun makata girmesi ve makatta hareketi sırasında hafif ağrı hissedilir. Ancak genellikle makata, o bölgeyi uyuşturucu özelliği olan jel şeklinde ilaç uygulanır. Bu durumda herhangi bir ağrı hissedilmez.

Prostat Biyopsisinden Önce Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Biyopsisi sırasında manama olmaması için coraspin, aspirin, kumadin, plavix gibi kan sulandıran ilaçların işlemden bir süre önce kesilmesi gerekebilir. Bu yüzden bu ilaçları kullananlar doktoruna bunu bildirmelidir.

Biyopsi İçin Ne Gibi Hazırlık Gerekir?

Eğer biyopsi genel anestezi altında yapılmayacaksa, kişinin aç olması gerekmez.

Bazen biyopsiye bağlı enfeksiyon gelişmesin diye işlem öncesi antibiyotik kullanılması gerekebilir.

Biyopsi makattan girilerek yapılan bir işlem olduğu için, bağırsak temizliği için lavman yapılır.

Prostat Biyopsisi Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bazı kişilerde biyopsiden sonra kanlı idrar, kanlı meni görülebilir. Dışkılama sonrası kanama olabilir. Bu ilk zamanlar normal kabul edilir. Bunlar genellikle bir kaç gün içinde kaybolur. Meni rengi bir süre kahverenginde olabilir. Zamanla normal rengine döner.
Biyopsi yapılan kişiler bir hafta on gün ağır işlerden ve egzersizlerden kaçınmalıdır.
ilk 24 saat cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Biyopsiden sonra ilk bir ay meni rengi eski kanamaya bağlı kahve telvesi gibi görülebilir.
Prostat biyopsisinden sonra bazı kişilerde yüksek ateş, titreme olabilir. Bu önemli bir durumdur. hemen doktora haber verilmeli ya da en yakın hastaneye gidilmelidir. Kişinin hastaneye yatırılıp antibiyotik tedavisi gerekir.
Bazı hastalarda biyopsiye bağlı prostatın şişmesine bağlı idrar yapmada zorlanma hatta hiç idrara çıkamama durumu oluşabilir. Bu durumda hastaya bir süreliğine geçici idrar sondası takılır.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir