İdrar yanması tıpta dizüri olarak bilinir. Kişinin idrar yaparken ağrı, acı ya da yanma hissetmesidir. İdrar yanması her yaştaki erkek ve kadınlarda görülebilir. Kadınlarda daha sık görülür. En sık görülen nedeni idrar yolu enfeksiyonudur. Tedavisi altta yatan nedene göre yapılır.
İdrar Yanması Nedir?
Dizüri, idrar yaparken ağrı duymadır. Kişi adeta idrar kanalında yanma hisseder. İdrar yanması bir hastalık değildir, bir hastalığın belirtisidir. Altta yatan bir sağlık sorununun işareti yani belirtisidir. İdrarında yanma olan kişilerde sık idrara çıkma da olur.
İdrar Yanması (Dizüri) Kimlerde Görülür?
Dizüri, daha çok kadınlarda görülür. Her yaştaki erkeklerde ve kadınlarda görülebilir. İdrar yanmasının en sık görülen nedeni idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar yanmasının sık görüldüğü kişiler hamile kadınlar, şeker hastaları, üretra darlığı olan hastalar, idrar kesesinde taşı olanlar ve prostat büyümesi olan hastalardır.
Kadınlarda İdrar Yanmasının Nedenleri
Kadınlarda idrar yaparken yanmanın en sık görülen nedenleri şunlardır;
- Mesane iltihabı (sistit)
- Vajinit (vajinanın itihabı)
- Üretrit (İdrar kanalı iltihabı)
- Az su içme
- Üretra darlığı
- Mesane taşı
- İdrar yolu enfeksiyon
- Endometriosiz, divertiküloz ve divertikülit gibi idrar yollarının dışındaki nedenler.
- Aşırı ya da zorlu cinsel ilişki
- Duş sırasında kullanılan jel ya da sabunlar
- Kokulu tuvalet kağıtları
- Doğum kontrol amacıyla kullanılan veya sperm öldürücü spermisit denilen maddeler.
Erkeklerde İdrar Yanmasının Nedenleri
Erkeklerde görülen idrar yanmasının en sık görülen nedenleri şunlardır;
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Az su içme
- Divertiküloz
- Divertikülit
- Prostat büyümesi
- Prostat kanseri
- Prostat iltihabı (prostatit)
- Üretra darlığı
- Mesane taşı
İdrar Yanmasına Hangi Bölüm Bakar?
İdrarında yanma olan bir kişi üroloji bölümüne gitmelidir. Üroloji doktoru hastayı dinleyip idrar tahlili ister. İdrar tahlil sonucuna göre gerekli bazı tetkikler de isteyebilir. Nedeni tespit edip uygun tedaviyi uygular.
Dizüri (İdrar Yanması) Nasıl Tedavi Edilir?
Dizüri tedavisi, altta yatan nedenin ortadan kaldırılması ile mümkün olur. İlk önce idrar yaparken yanmanın nedeninin araştırılması gerekir. Eğer neden idrar yolu enfeksiyonu ise uygun antibiyotik ve üriner antiseptikler kullanılır. Neden idrar kanalının tahrişine bağlı ise bu duruma yol açan nedenler ortadan kaldırılır. Mesane taşı, prostat büyümesi, vajinit gibi nedenlere bağlı idrarda yanma oluyorsa, bunların tedavi edilmesiyle sorun ortadan kalkar. Yeterli miktarda su içilmiyorsa, su alımını artırmak gerekir.