Prostat Muayenesi Nasıl Yapılır?

Prostat Muayenesi
İçindekiler

Prostat muayenesi nasıl yapılır? Nereden yapılır? Neden yapılır? Muayenede nelere bakılır gibi sorular merak edilmektedir. Parmakla rektal muayene (makattan muayene) muayenesi nasıl yapılır ve nelere bakılır?

Prostat Muayenesi Nedir?

Prostatın muayenesi, erkeklerin belli bir yaştan sonra belli aralıklarla mutlak yaptırması gereken önemli bir muayenedir. Prostat, erkeklerde bulunan bir bezdir. İdrar kesesinin hemen altında bulunur. İçinden üretra denilen idrar kanalı geçer. Prostat bezinin arkasında meni keseleri bulunur. Meni keseleri sağda ve solda olmak üzere iki tane ve prostat bezine yapışık bir haldedir. Prostat, kalın bağırsağın son kısmı olan rektum denilen bağırsağın hemen önünde bulunur. Prostatın muayenesi sırasında, parmakla prostatın büyüklüğü ve kıvamı değerlendirilir.

Prostatın Muayenesi Neden Yapılır?

Erkeklerde prostat muayenesinin amacı prostatın büyüklüğünün ve kıvamının değerlendirilmesidir. Özellikle ileri yaşlardaki erkeklerde prostat büyümesi ve prostat kanseri sık görülen hastalıklardır. İdrar yapmada zorlanma ile ilgili şikayetlerle gelen hastalarda prostat büyümesi ve kanseri akla gelir. Bazen hiç bir şikayet olmasa da, belli bir yaşın üzerinde olan ya da prostat kanseri açısından risk taşıyan erkeklerde prostat muayenesi yapılmalıdır. Prostat kanseri tanısında kullanılan önemli bir test olan PSA testinde kan PSA seviyesi normal bile olsa yine prostat muayenesi yapılmalıdır.

Prostat Muayenesi Nasıl Yapılır?

Prostat muayenesini üroloji doktoru yapar. Muayene sırasında ürolog eldiven giyer. İşaret parmağına vazelin ya da başka bir kayganlaştırıcı madde sürer. Yana yatar pozisyonda, öne eğilmiş halde ya da ürolojik muayene masasında bacakları her iki yana açık bir şekilde (litotomi pozisyonu) yatan hastanın makatına işaret parmağını sokarak prostata ulaşır. Prostatın büyüklüğüne, sınırlarına ve kıvamı hakkında bilgi edinir. Normal bir prostatın kıvamı parmağımızı burnun ucuna dokunduğumuzdaki gibidir. Eğer bir tahtaya dokunduğumuzdaki gibi bir his oluşursa bu akla prostat kanserini getirir. Bazen prostatın muayenesi sırasında penis ucundan bir akıntı gelebilir. Bu prostat sıvısıdır. Prostat muayenesinde kanserden şüphe edilirse, bundan sonraki aşama prostat biyopsisi yapılmasıdır.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir